I WordPress finns två sätt för att gruppera poster/artiklar/inlägg. De kallas kategorier respektive taggar/etiketter och dem ska du använda för att få struktur i WordPress och på din webbsida och dina inlägg. Ingen av de strukturerna används normalt för sidor. På sidor finns i stället möjligheten att ordna sidor i hierarkier med undersidor.
Jag ser en hel del varianter på hemsidor i hur dessa två strukturer används. Det finns kanske inget direkt fel eller rätt sätt, men det det finns bra och så finns det mindre bra sätt! Undvik framförallt att ha samma namn i både kategorier och taggar (etiketter). Det blir förvirrande och en sämre struktur.
Tips: Du kan lägga till en kategori i menyn så hittar besökaren dit!
Syftet med både taggar och kategorier är att göra det lättare för besökaren att hitta den information man söker efter, men tanken bakom strukturerna är olika.
Skillnader mellan taggar och kategorier i wordpress
- Kategorier är en gruppering av artiklar som bör användas för att koppla ihop menyn med grupper av artiklar. Vill man underlätta för sig själv så tänk på dem som kapitel i en bok och att kategorierna då finns i innehållsförteckningen i en bok. Länka gärna till kategorier både i menyn och på enskilda poster. Traditionellt gör man det före innehållet i artikeln.
- Etiketter eller taggar motsvarar istället ditt index eller uppslagsorden som du har längst bak i boken för att snabbt kunna hitta till olika ställen där nyckelordet är nämnt i texten. Etiketter kan peka på artiklar som finns i flera olika kategorier. Länka till taggar framför allt i enskilda artiklar, och oftast lägger man länken efter innehållet i artikeln.
Ofta ser man att samma ord används både som etikett och kategori och även om det kanske inte är helt fel så är det oftast onödigt och ger en indikation om att det kanske är dags att tänka över strukturen på hemsidan. Det finns tillägg som kan flytta mellan etiketter och kategorier men det är oftast lika enkelt att göra det manuellt.
Hierarki i kategorier (underkapitel)
Det finns ytterligare en skillnad mellan etiketter och kategorier. Kategorier kan vara i en hierarki på samma sätt som ett kapitel kan innehålla underkapitel medans etiketter har en platt struktur och inte kan sättas och användas i en hierarki. Själv tycker jag att man ska vara lite restriktiv i hur många kategorier och etiketter man använder på varje inlägg. Om du använder uppemot 10 stycken så har du antagligen för breda etiketter. Som exempel kan jag ta att det vore helt meningslöst för mig att ha en kategori eller etikett som hette WordPress då jag kan använda den på allt material jag gör 🙂
Exempel på kategorier och taggar
Den här artikeln finns i kategorin (kapitlet) Tips vilket på min hemsida innehåller en blandad kompott av tips för WordPress, och motsvaras av det som många kallar för en bloggdel av en hemsida. Jag tycker att ordet blogg blir lite fel i sökresultat så jag kallar det här tips. Sen har jag också en kategori som jag kallar blogg som innehåller mer personliga reflektioner.
För besökare som kommer till mina tips men bara vill se exempelvis tips för WordPress som handlar om etiketter så är den här artikeln också märkt (taggad) med Etiketter och Kategorier.
Skapa en struktur i wordpress från början
Det är lätt och mänskligt att man när man skriver sina första blogginlägg att inte bry sig så mycket, men om din sida är ny så skriv ner en struktur med vilka ämnen du tror att du kommer att skriva om och skapa dessa etiketter och kategorier innan du börjar blogga. Det är lätt att skapa nya men är smidigare att de redan finns där OCH möjligheten att du håller dig till din plan ökar.
Jag uppskattar din kommentar
Under många år har jag lagt ner tid och engagemang på att hjälpa andra med deras wordpress-sida. Jag uppskattar all form av feedback för på så sätt så blir arbetet roligare och jag vet om det är uppskattat. Så varför inte skriva ett enkelt tack - om du fick tips för att lösa ditt problem eller löste det!
Tack för din återkoppling!
Karin
[…] Om du behöver läsa på om skillnaden mellan kategorier och taggar i WordPress så börja med att läsa den här artikeln. […]
Stort tack för bra information om taggar och kategorier osv. Jag är nybörjare och har en massa att lära om bloggande. Vår hemsida och blogg är nystartad och där finns en hel del att fixa till. Men det får ta den tid det tar, det finns ju så mycket annat man vill hinna med också… 🙂
Lycka till med sidan och tack för snälla ord 🙂
[…] Ha i övrigt en bra sidstruktur med kategorier och hierarkier för att ge goggle större förståelse för ditt […]
[…] Om du behöver läsa på om skillnaden mellan kategorier och taggar i WordPress så börja med att läsa den här artikeln. […]
[…] Att använda kategorier är att utmärkt sätt att skapa struktur på ditt innehåll och underlätta för besökaren att hitta mer liknande material. Så glöm inte att använda flera kategorier och skapa struktur! […]
[…] du har skapat en bra struktur bland dina inlägg så är det troligare att du vill leda besökaren till nästa eller föregående […]