OK, du har kommit i det läget att du har fått rådet att föra över filer via FTP. Nu undrar du vad det är och hur man gör. Såklart du gör! Jag undrar också över saker som till exempel hur man byter däck på bilen 😉 Men jag låter någon annat göra just det.

FTP står för File Transfer Protocol och är ett sätt att föra över filer från en dator till en annan. Oftast överför vi filer från vår egen dator till vårt webbhotell eller tvärtom.

 1. Leta upp mail eller papper du fått från ditt webbhotell. Det är tre saker du behöver ha koll på; ftp-server, användarnamn och passord. Om du inte hittar mail eller papper så kontakta ditt webbhotell.
 2. Nu behöver du installera ett program på din dator som kan kommunicera med FTP. Det mest använda är filezilla som finns för både Mac, Windows och Linux. På windowsdatorer använder jag iställer WinSCP .
  Så gör en google-sökning och ladda ner och installera.
  Följ instruktionerna du får under installationen.
 3. Starta filezilla eller WinSCP
 4. Gå till platshanteraren. Längst till vänster i filezilla.
 5. Skriv noga i server, användarnamn och lösenord. Ja, varje bokstav har betydelse
 6. Logga in
 7. När du har loggat in så har du filer på din lokala dator till vänster och servern till höger. Dina filer brukar finnas i en mapp som heter public_html på servern.
 8. Ta det lugnt! Och läs eventuella meddelanderutor du får upp. Om det står vill du verkligen radera 100167566 filer från servern så är rätt svar förmodligen nej.

En bra sak att komma ihåg.
När du är på din dator i utforskaren och dubbelklickar på filen så öppnas filen. Om du gör samma sak i filezilla så förs filen över mellan dator och server.

Nästa inläggLäs fler artiklar

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar