colorsUtseendet på din WordPress-sida beror på vilket tema du har valt. Det finns ett enormt antal teman att välja på och då både gratis och betal-teman. I dag så har de flesta teman ett antal inställningar du kan göra som exempelvis att ändra färger, typsnitt med mera. Fördelen är att även en person utan programmerings-kunskaper kan anpassa temat  efter sina önskemål.

Under senare år har mängden inställningar i många teman ökat, framförallt i betal-teman. Orsaken är ganska självklar, det är trots allt billigare att betala några hundra för ett tema där du kan ändra inställningar själv än att betala en programmerare för att anpassa temat. Nackdelen är att många teman därför innehåller mängder med inställningar  och till slut blir det oöverskådligt. För mig som programmerare känns det här som lite ”tokigt”. Att ändra färg på ett element är en kodrad och för att bygga funktionen att ändra färg på samma element kräver 100-tals rader kod!

Nästa fundering över inställningarna är om alla finns där? Trots allt består en hemsida av många element och dessutom påverkar de varandra. Om du byter till svart bakgrund så behöver du byta textfärg till vitt, annars blir det svårläst med svart på svart. Jag tror att många som sitter och anpassar ett tema inser att det lätt blir betydligt mer arbete än man trodde. En del teman har valt att istället för att du anpassar elementen så kan du välja mellan färgscheman och det underlättar betydligt. Du kan då välja blått färgschema och så blir många delar av din hemsida blå.

Uppdateringar

Med jämna mellanrum så kommer uppdateringar till teman och då skrivs de filer du har i din tema-mapp över. Därför så sparas inte inställningarna du gör när du anpassar temat i dina filer utan de sparas istället i databasen. Alternativet att ändra i filerna har den nackdelen att du behöver göra ändringarna igen efter en uppdatering. Och det är en situation som man vill undvika.

Men som jag tidigare nämnde så är det inte säkert att du kan anpassa allt i tema-inställningarna. Och det är synd att byta tema helt bara på grund av att man vill ha en annan blå färg eller någon annan småsak. Om du ändrar i temafilerna så försvinner ändringarna vid en uppdatering. Det är nu du behöver ett barntema!

Barntema

Det här är ett exempel på hur ett barntema skapas, i det här exemplet så används utseende och funktion från temat ”Twenty Fifteen” utom då få för de ändringar man gör i barntemat. Den här koden ska ligga i en fil som heter style.css. Se vidare på WordPress.

/*
 Theme Name:  Twenty Fifteen Child
 Theme URI:  http://example.com/twenty-fifteen-child/
 Description: Twenty Fifteen Child Theme
 Author:    John Doe
 Author URI:  http://example.com
 Template:   twentyfifteen
 Version:   1.0.0
 License:   GNU General Public License v2 or later
 License URI: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
 Tags:     light, dark, two-columns, right-sidebar, responsive-layout, accessibility-ready
 Text Domain: twenty-fifteen-child
*/

När du väl har den här filen så kan du i WordPress administrationsdel under Utseende=>Teman hitta ditt nya tema och välja det. Nu är det fritt fram att lägga till nya funktioner och påverka utseende utan att riskera att det försvinner vid en uppdatering.

 

Nästa inläggLäs fler artiklar

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Lämna ett svar