Vill du skapa anpassade permalänkar (URL:er) i WordPress? Det finns  fördelar med snygga permalänkar framförallt för SEO, sökmotoroptimering.

Permalänkar ändrar man under inställningar => permalänkar. Här kan du välja den struktur du vill ha.

inställningar för permalänkar i wordpress

Som du ser  så finns det flera olika alternativ beroende på vad du föredrar. Inläggsnamn som är ikryssat här har den fördelen att det är sökmotorvänligt och läsbart. Men å andra sidan så kan URL:er som innehåller datum vara en bra struktur för bloggare. Numerisk struktur är nog ovanligare.

Det man ska tänka på är att inte ändra permalänkar, när man valt sin struktur eftersom det kan leda till en del 404:or, vilket beror på att länkar inte längre pekar på en post/sida.

Ändra permalänkar på en post

När du skriver en post så kan du se den permalänk  (URL) som din post kommer att få. Permalänken syns direkt under titeln och direkt efter den står det redigera. Det är med andra ord möjligt att redigera länken innan du publicerar. Tänk på att inte gärna använda svenska tecken i URL:en. Det ger oftast mer problem än vad de är värt. På samma sätt kan du ändra permalänken för en kategori eller etikett (tag).

permalänk för post i WordPress

Ta bort category (kategori) ur permalänken

Om man  inte ändrar så lägger WordPress till /category/ i permalänken när du visar en kategori. Ofta tycker man att det ser lite fult ut men det finns ett flertal plugin som löser det. Ett av min favorit-plugin wordpress-seo sköter också om den biten och då får man en massa andra bra och användbara funktioner på köpet.

Redirects – omdirigeringar

När man har ändrat permalänkar så kan det påverka både interna länkar och länkar från andra till exempel FaceBook. Det är tråkigt med 404:or även om det kanske inte är en katastrof. Läs gärna på https://wp-akuten.se/smart-404-redirect-wordpress/ om ett smidigt plugin för att länka om vid större ändringar.

 

Nästa inläggLäs fler artiklar

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Lämna ett svar