Shortcode (s) i WordPress har du säkert använt eftersom många plugin ger dig en kortkod som du ska klistra in i en widget eller i en post. Till exempel så kan en kortkod se ut så här: .

Det finns många shortcodes inbyggda i WordPress. I listan nedanför ser du några som du kanske har använt utan att tänka så mycket på det 😉

  1. caption
  2. gallery
  3. audio
  4. video

Hur fungerar shortcodes?

När sidan ska genereras och WP hittar en shortcode så anropas den kod som är kopplad till shortcoden och resultatet hämtas och visas. Det här är mycket användbart eftersom du inte kan skriva kod rakt upp och ner i ett wordpress-inlägg.

Varför?

Om du vill ha en funktion som du sedan kan lägga in var som helst på webbsidan så är det här vad du behöver. Det vanligaste exemplet är ett formulär men det kan också vara en lista på dina senaste inlägg, en knapp, ett erbjudande. Ja, i princip vad som helst!

Skapa shortcodes

Du behöver två saker för att skapa kortkoden; först behöver den registreras och sedan behövs den funktion som ska generera resultatet.

Så här fungerar det. Först görs en enda rad kod där man skapar kortkoden (my_name) och anger vilken funktion som ska köras när kortkoden används(my_function).

add_shortcode( 'my_name', 'my_function' );

Din funktionen skulle då kunna se ut så här

function my_function() {
    return 'Karin Olsson';
}

Det är mycket viktigt att du inte gör en echo utan returnerar textsträngen!

Om man då använder kortkoden [my_name] så kommer "Karin Olsson" att skrivas ut! I det här fallet är det såklart att göra saker onödigt komplicerade...

Ett plugin som använder shortcodes är contact form 7, ett av de vanligaste pluginen för kontaktformulär.

Nästa inläggLäs fler artiklar

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Lämna ett svar