Det är lätt att bli förvirrad av mängden teman som finns att välja på till WordPress, både bland gratis- och betalteman. Hur ska man kunna välja rätt tema mellan alla tusentals teman när dessutom så många erbjuder en stor mängd och varierande funktioner?
Viktigt när du väljer tema är att tänka på att ditt tema ska framhäva din hemsida på bästa sätt. Om du driver en fotoblogg så ska bilderna visas på bästa sätt medan för andra sidor är texten viktigast.
Många teman innehåller en stor mängd möjliga anpassningar. Det här kan orsaka problem om du vill byta tema eller lägga till plugin. Det är lätt att bli fast i ett tema med många funktioner. Ett annat problem med teman med många inställningar är att de blir långsamma och svåra att konfigurera.
Speciellt google tycker inte om långsamma hemsidor och ofta har inte heller dina besökare tillräckligt med tålamod.
Här är lite att tänka på när du väljer WordPress tema:
Fokusera på det viktiga – less is more
Leta efter ett tema som passar dig men som också är enkelt att konfigurera. En trend under senaste året är att ha en startsida med mängder av information, bildspel, bilder och en massa rutor/knappar. Dessa rör gärna på sig också 😉 . Innan du väljer ett sådant tema så tänk efter en stund. Vad vill du att besökaren ska göra? Fokusera på det. Om du vill att besökaren ska klicka på boka-knappen så lägg (nästan) hela ditt fokus där.
Mobilanpassning (och ipad)
Nej, det är inte ett val du har. Idag är det så pass många som surfar på nätet så det är nödvändigt. Du kan räkna med att ungefär hälften av besökarna inte sitter framför en vanlig bildskärm. Ta hjälp av googles mobilvänlighetstest att kontrollera att temat uppfyller kraven.
Plugins/Tillägg
Det finns ett antal standardtillägg som väldigt många WordPress-sidor använder. Ett exempel är SEO by Yoast för sökmotoroptimering, andra är contact form 7 för kontaktformulär samt WP Supercache för att förbättra prestanda. Troligen är det inga problem med dessa men om du har tänkt dig mer ovanliga tillägg så kontrollera innan att det fungerar så du inte gör en massa arbete i onödan.
Översättning
Du är svensk och dina besökare är svenska, eller hur? I så fall är det väl egentligen ganska dumt att skriva ”read more”, ”posted by” etc. Det tema du väljer ska vara översatt eller förberett för översättning. Det finns så många teman så byt direkt om det här är en funktion som inte stöds.
Support
Titta på temats supportforum INNAN du installerar det. Hur många supportfrågor finns det? Bryr sig utvecklaren om att svara och finns det dokumentation? Extra plus om det finns videofilmer du kan titta på som visar hur du gör.
Sökmotoroptimering
Det här kan vara svårt som amatör att förstå hur temat är uppbyggt. Men ett par saker du kan göra är att kontrollera hur snabb demosidan är, till exempel med pingdom. Kontrollera också koden med W3C Markup Validation, där du ser om det är många fel och varningar
Kontrollera slutligen temats betyg och när det senaste uppdaterades.
Jag använder alltid Genesis från Studiopress som grund när jag gör en hemsida till en klient. Genesis är ett välskrivet, snabbt och säkert tema. Funktioner som behövs för en specifik kunds sida gör jag sedan via tillägg. Om du väljer ett så kallat multipurpose tema som till exempel Avada så finns fler funktioner från början men du får också mycket du inte behöver.
Jag uppskattar din kommentar
Under många år har jag lagt ner tid och engagemang på att hjälpa andra med deras wordpress-sida. Jag uppskattar all form av feedback för på så sätt så blir arbetet roligare och jag vet om det är uppskattat. Så varför inte skriva ett enkelt tack - om du fick tips för att lösa ditt problem eller löste det!
Tack för din återkoppling!
Karin