I WordPress finns två sätt för att gruppera poster/artiklar/inlägg. De kallas kategorier respektive taggar/etiketter och dem ska du använda för att få struktur på dina inlägg.

Jag ser en hel del varianter på hemsidor i hur dessa används. Det finns kanske inget direkt fel eller rätt sätt, men det det finns bra och så finns det mindre bra sätt!


Syftet med både taggar och kategorier är att göra det lättare för besökaren att hitta den information man söker efter, men tanken bakom strukturerna är olika.

Skillnader mellan etiketter och kategorier

Kategorier är en gruppering av artiklar som bör användas för att koppla ihop menyn med grupper av artiklar. Vill man underlätta för sig själv så tänk på kategorier som kapitel i en bok och att kategorierna då finns i innehållsförteckningen i en bok.

Taggar motsvarar istället ditt index eller uppslagsorden som du har längst bak i boken för att snabbt kunna hitta till olika ställen där nyckelordet är nämnt i texten.

Ofta ser man att samma ord används både som etikett och kategori och även om det kanske inte är helt fel så är det oftast onödigt och ger en indikation om att det kanske är dags att tänka över strukturen på hemsidan.

Det finns ytterligare en skillnad mellan etiketter och kategorier. Kategorier kan vara en hierarki på samma sätt som ett kapitel kan innehålla underkapitel medan etiketter har en platt struktur och inte kan sättas i en hierarki.

Exempel på kategorier och taggar

Den här artikeln finns i kategorin (kapitlet) Tips vilket på min hemsida innehåller en blandad kompott av tips för WordPress, och motsvaras av det som många kallar för en bloggdel av en hemsida. Jag tycker att ordet blogg blir lite fel i sökresultat så jag kallar det här tips.

För besökare som kommer till min tipsdel men bara vill se exempelvis tips för WordPress som handlar om etiketter så är den här artikeln också märkt med Eiketter och Kategorier.

Nästa inläggLäs fler artiklar

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar