_MG_8886Innan du börjar installera och prova tillägg (plugin) på din hemsida så tänk igenom och fundera på vilka plugin du behöver. Det är enkelt att installera tillägg men att minimera antalet plugin gör att du minimerar framtida arbete och också ökar säkerheten på din hemsida. Ett intrång på din hemsida blir ofta både tidsödande och dyrt.

Därför ska man inte använda gratisplugin?

Det finns plugin/tillägg/komponenter för nästan allt i Joomla och WordPress och för nybörjare och amatörer verkar det bra och mycket praktiskt. Om jag vill ha ett bildsspel, en knapp, byta fäger eller typsnitt så har någon redan gjort en lösning och det verkar bra till och med mycket bra!

Vad är problemet då?

För det första – personen bakom tillägget har inte fått betalt. Vid första anblicken kan det vara en fördel att du slipper betala någon för dess arbete. Men, tänk efter lite grann. Hur länge tror du att den här personen vill arbeta utan betalning? Gå till dig själv – hur länge vill du själv arbeta utan betalning?

De flesta plugin dör av den här anldningen med tiden och idag finns en mycket stor del av vad vi utvecklare kallar föräldralösa plugin. Det är plugin som ingen tar ansvar för. De kan fungera eller inte fungera och faktiskt finns det ingen som vet vilket. Om du har föräldrarlösa plugin på din hemsida så tar du en risk både med funktion och säkerhet. Jag får ibland frågor om föräldrarlösa plugin. Men, såklart vet inte jag heller statusen och jag tänker inte heller ägna ett antal gratistimmar åt att ta reda på den 😉

Givetvis letar hackarna efter säkerhetsrisker i plugin som inte uppdateras och utnyttjar de möjligheter som dyker upp.

Men jag behöver plugin

Ja, antagligen gör du det. Du behöver några plugin för funktioner på din hemsida och då ska du också använda dem.

En enkel strategi kan se ut så här

  1. Installera och använd enbart plugin med högt betyg och många nedladdningar.
  2. ­.Om du använder gratisplugin så kontrollera med jämna mellanrum att pluginet uppdateras och var införstådd att du kan behöva byta och att du behöver lägga ner arbetstid eller betala någon för arbetet med att byta.
  3. Finns det en betalvariant så överväg att använda den. Det här ökar möjligheten att pluginet kommer att finnas kvar och att du får support vid problem. Ett plugin kostar sällan mer än några hundra kronor och alternativ 2 blir nästan alltid dyrare i längden. Det finns plugin som finansieras med donationer istället. Visst kan du ge några tior till den som lagt ner hundratals timmar på att utveckla kod åt dig. Själv ger jag en donation till någon varje månad.

Läs vilka tillägg vi rekommenderar till WordPress

En sak till!
Om du har provat plugin som du sedan inte använder och behöver så glöm inte att avinstallera dem!

 

Nästa inläggLäs fler artiklar

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Lämna ett svar