Ibland tänker jag att det finns ett plugin för exakt allt. Vill du ha en blå knapp till höger på sidan så nog har någon gjort ett plugin för det 😉 Idag finns det över 50 000 plugin

Det finns också en för evigt pågående diskussion bland utvecklare om alla dessa plugin behövs och hur de påverkar din sida. Ibland blir åsikterna lite låsta som det lätt blir i den typen av diskussioner

Hur många tillägg är för många?

Det finns ingen övre gräns, om du behöver 100 plugin så är det inte för många. Men det är just det som är frågan, behöver du 100 plugin?

De som är emot många plugin brukar använda argument som prestanda, säkerhet och underhåll. De som tycker att antalet inte spelar någon roll menar istället att så länge pluginen underhålls och är små och välskrivna så är det inte antalet som är problemet.

Både lägren har såklart rätt!

Men det som jag ser som problemet är att identifiera de små och välskrivna pluginen. Jag har svårt att se att de som arbetar själva med sin webbsida har möjlighet till det. Då kommer de att välja plugin efter betyg och rekommendationer. Inget fel i det, men de kanske inte är just små och välskrivna!

Kodsnuttar då?

Om du surfar runt och letar efter efter ett sätt att lösa ett önskemål du har på din sida så kommer du att hitta diverse kodsnuttar som du kan lägga in i din functions.php. Om vi utgår från att det finns ett plugin som gör precis samma sak så spelar det ingen roll om du använder ett plugin eller klistrar in koden. Koden gör samma sak och det är ingen skillnad i prestanda. Fördelen med att läggakoden i ett plugin är att det inte hamnar itemat och försvinner när du byter tema.

Påverkar plugin prestandan/hastigheten på sidan

Om det handlar om en liten kodsnutt så gör det inte det. Mn de allra flesta plugin innehåller mer än så. Många plugin innehåller mycket mer än så. Det är troligt att de laddar in både css- och js-filer, kanske även någon font etc. Din sida påverkas av antalet resurser som behövs så ja, ett plugin kan påverka. Men det går inte geerellt att säga hur mycket.

Påverkar plugin säkerheten på sidan

Ett plugin med många nedladdningar kommer också att vara mer utsatt för försök att hacka. Bättre att ge sig på något med stor potential. Men å andra sidan så kommer ett sånt plugin också att uppdateras oftare och säkerhetsproblem kommer att uppmärksammas.

Men just att det är ett plugin påverkar inte säkerheten.

Felsökning

Här kommer mitt främsta argument för att minimera antalet plugin. Ju fler plugin så ju mer saker som kan gå fel. Många gånger när jag felsöker en sida så börjar jag med att inaktivera alla plugin och ser om allt är som det ska. Sen slår jag på dem ett efter ett igen. En process som du kan göra själv om du har problem för att identifiera orsaken.

Om du har 100 plugin så tar det längre tid.

Det är alltid roligt när någon har synpunkter och feedback.
Så kommentera gärna!