Om din WordPress sida laddar långsamt finns det en hel del olika faktorer som kan vara orsaken.

Råd 1 – komprimera bilder

En av de vanligaste orsakerna är att du har för stora bilder på sidan. Då är det inte i första hand antalet pixlar det handlar om utan det som påverkar är bildkvaliteten. En modern kamera tar bilder som kan vara fler megabyte stora och om det du ska visa är en tumnagel (utvald bild) på 150px så är det mycket onödigt.

Råd 2 – Rensa bland tillägg

En annan vanlig orsak om man har utvecklat sidan som amatör är att man har testat en hel del plugin/tillägg och sedan inte tagit bort dem. Då ligger det kvar en massa kod som inte är till någon nytta men ända tar kraft.

Råd 3 – Välj ett bra tema

Olika teman och plugin använder och laddar varierande mängd resurser. Om din sida är långsam byt tillfälligt till något standardtema som twentyfifteen och se om sidan laddar snabbar då.

Råd 4 – Identifiera flaskhalsarna

Om det fortfarande laddar långsamt då är dags att titta lite djupare på problemet. En bra tjänst är Pingdom test. Nedan syns testresultatet från Lärorikt. Det som är intressant att titta på är antalet resurser och storlek.  Här kan ni se att larorikt.se laddar 21 resurser och tillsammans är de på 648kb. När ni gör testen så finns ett vattenfall under och där går att se vilka filer som går långsamt att ladda. I vattenfallet ser ni också om en bildfil är onödigt stor.

testresultat larorikt.se

Åtgärda stora filer och testa igen.

Råd 5 – Slå samman CSS och JS

Nu blir det mer tekniskt men det finns plugin som gör det åt dig. En CSS-fil innehåller information om utseendet och har man installerat en del på sin sida så finns det många CSS-filer. Ett bra plugin som gör det här är: Autoptimize.

Installera och aktivera pluginet. Gå till inställningarna för tillägget och kryssa i css och js. Testa i pingdom igen – nu bör antalet resurser ha minskat.

 

Nästa inläggLäs fler artiklar

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Lämna ett svar