Det börjar nu bli mer regel än undantag att det finns ett certifikat på webbsidor och att adressen till dem blir https://. Framför allt har det ökat när google/chrome införde varningar för okrypterade webbplatser.

Att installera ett certifikat gör man på sitt webbhotell och rutinen för det samt kostnaden variera en hel del. Många webbhotell erbjuder gratis cert, till exempel Oderland och one. Medan en del tar ut en kostnad per månad. När du väljer webbhotell så titta även på det så du inte råkar ut för en extra kostnad varje månad som du inte förväntade dig.

Efter att certifikatet är installerat så behöver man ändra adressen för hemsidan, permalänkar och interna länkar. Själv gör jag det genom att söka igenom och ändra i databasen. Jag gör det med hjälp av pluginet better-search-replace , som jag avinstallerar efteråt. Det finns en del plugin för https som gör en del jobb med redirects och liknande. Nackdelen med det tycker jag är att du får ett plugin till som ska underhållas/uppdateras i all framtid. Då är det bättre att ändra länkar på en gång och gör eventuella redirect själv i htaccess.

Efter att ha installerat och ändrat länkar är det bra att göra en kontroll av att allt är rätt. Det finns ett gratisverktyg på https://httpschecker.net/ som gör det jobbet åt dig.

En rapport från verktyget ser ut så här:

 

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Det är alltid roligt när någon har synpunkter och feedback.
Så kommentera gärna!

Stäng meny