En av de där filerna som finns i din WordPress instllation (och på alla andra webbplatser) är .htaccess. För de allra flesta så skapas filen vid installationen och sen tänker man inte mer på det.

Men ibland behöver man ändra i filen. Framför allt när man ändrar i installationer och tar bort eller lägger till komponenter så kan man komma i läget att en stor mängd url:er ger 404.

Det är ganska tråkigt för det är inte det man vill att besökarna ska se. Att skriva redirect-regler i htaccess är tyvärr ganska komplicerat speciellt om man vill ändra ett mönster i URL:en till ett annat. Det är absolut en fördel om man an testa koden innan man läggertill den på webbplatsen. Det kan bespara en ganska många gråa här.

Ett exempel på en ganska vanlig variant av redirect. Vi har haft en mapp med bilder, kanske för ett bildspel eller liknande och nu har vi installerat en ny bildspelskomponent. Vi kan såklart ladda upp bilderna igen. Men om vi har många mappar och bilder kan det här vara tröttsamt. Vi kan då istället genom en regel i htaccess säga till om att alla filer vi letar efter i gamlamappen finns i nyamappen.

RewriteRule nyabilder/(.*)$  gamlabilder/$1 [R=301,L]

Samma typ av regel behövs när vi flyttar en del av strukturen på en hemsida till ett nytt namn.

Min favorit bland htaccess-testare är: Test för redirect

Uppdatering 2020-01-02: Tyvärr fungerar inte ovanstående länk längre. Etta annat alternativ för att testa är https://htaccess.madewithlove.be/

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Det är alltid roligt när någon har synpunkter och feedback.
Så kommentera gärna!

Stäng meny