De tillfällen du kan behöva backa en uppdatering är när den nya versionen inte är kompatibel med övriga komponenter. Funktion eller design av din webbplats har blivit förstörda .
Först vill jag säga att det alltid är viktigt att hålla en webbsida uppdaterad. Säkerheten måste komma först men alla uppdateringar handlar inte om säkerhet. Men, i längden kan du inte använda en gammal version för då kommer du att missa framtida säkerhetsuppdateringar.
Metod för återställning – backup
Det enklaste sättet är att läsa in en backup men i bland är den senaste säkerhetskopian lite gammal och då är man sällan så pigg på det. Dessutom brukar återställning av en backup vara en långsam process. Och när webbsidan ser konstig ut så vill man åtgärda det fort. Men, om du har en backup så är det absolut en framkomlig väg.
Läs här om hur du gör en backup
Metod 2 för återställning – wp cli
WP CLI är ett gränssnitt mot wordpress som körs via ssh på ditt webbhotell. Det här är det snabbaste och enklaste sättet men det kräver att du vet hur du loggar in via ssh på ditt webbhotell och att du känner dig bekväm med kommandotolken.
För att installera en specifik version av ett plugin så använder man helt enkelt nedanstående kommando och anger vilket plugin och vilken version man vill ha installerad och aktiverad.
wp plugin install contact-form-7 --version=5.0.5 --activate --force
Samma typ av kommando finns för teman och wordpress.
Metod 3 – tillägget rollback
Det finns ett utmärkt plugin för att byta version, https://wordpress.org/plugins/wp-rollback/. Då kan du byta version av ett plugin eller tema inuti administratörspanelen i WordPress.
Nackdelen med den här metoden är att det inte alls är helt säkert att det går att backa. Oftast går det men det är inte säkert att utvecklaran av pluginet/temat har testat att backa. Jag har vid enstaka tillfällen ställt till ordentligt med problem på det viset.
Därför är det alltid säkrast att ha en backup! I så fall om det inte fungerade med en rollback så får man läsa in backupen i stället!