Gutenberg, den nya editorn till WordPress innehåller många block men det är inte alltid det räcker till. I vissa lägen när jag utvecklar en site så behöver jag lägga till funktioner för att förenkla för kunden.

Jag är alltid på jakt efter nya och kanske bättre lösningar än de som jag för tillfället använder.

Jag har testat ett plugin som hjälper till och gör det enklare att skapa nya block. Tyvärr är det ganska bökigt att själv skapa nya block och ett plugin som hjälper till är en bra lösning för att snabba på utvecklingstiden.

Pluginet heter Block Lab

Det var fantastiskt enkelt att skapa ett block och lägga till fält. Här har jag skapat ett textfält och en bild i blocket. Varje fält har en identifierare som sedan används i koden, mitt respektive minbild.

Fält i block lab

Mall-filen för blocket läggs i en undermapp (blocks) i tema-mappen och fungerar rakt upp och ner.

<div class="testimonial-block clearfix">
<img src="<?php block_field( 'minbild' ); ?>" />
<h3><?php block_field( 'mitt' ); ?></h3>
</div>

Det finns en pro-variant till tillägget som jag uppfattar som relativt dyr. Just nu finns en rabatt som ger ett pris på $99 per år men de anger ett normalpris på $399 för en full licens. Det är för mycket om man jämför med till exempel ACF.

Om man klarar sig med de fält som ingår i gratisversionen så är det här däremot en bra lösning. Jag tror säkert att jag kommer att använda den här i en del projekt i framtiden men jag kommer inte att avvakta med ett köp. Jag tror att det kommer att komma en hel del plugin för den här funktionen i framtiden och kanske med bättre prislapp 🙂

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Det är alltid roligt när någon har synpunkter och feedback.
Så kommentera gärna!

Stäng meny