kobotoloPå hemsidor har det blivit lite grann av standard att det finns en slider/bildspel på första sidan. De flesta teman innehåller också en widget för att ha just ett bildspel. Det är ett ”enkelt” sätt att visa upp många bilder och lägga en ”call-to-action”. Många vill också ha ett bildspel för att visa upp många produkter/tjänster

Bland utvecklare finns det däremot blandade känslor inför just bildspel. Låt oss diskutera nackdelarna lite.

Nackdelar med bildspel

 1. Hastighet och storlek
  Bildspel innehåller bilder och då behöver de laddas ner till besökarens dator. Det gör sidan tyngre och då blir det följaktligen längre laddningstid. Tyvärr är besökare på webben flyktiga idag så det är en bra strategi att alltid hålla sidan så snabb som möjligt att ladda.
 2. Besökaren klickar inte
  Tyvärr är antalet klick på bildspel låg och på bild två och följande är den mycket låg. Undersökningar visar på klick-frekvenser på 1%. Det får man då sätta i relation till att man gör sidan slö. Är det värt det?
 3. Mobil
  Alla sliders/karuseller fungerar inte bra på mobiler så kontrollera det. Speciellt om du har bilder med knappar och text ovanpå bilden. Det kan bli grötigt
 4. Bildspel gör det ”riktiga” innehållet mindre viktigt för SEO
  Google betraktar innehåll tidigt på sidan som viktigare än innehåll som ligger längre ner. Du kan därför få en sämre placering i sökningar.
 5. Besökarna ser inte bildspelet
  Idag har vi blivit vana och därmed också blinda för annonsering på nätet. Många ser rullande information som reklam och tittar förbi den direkt
 6. Störande
  För besökare med kognitiva hinder så är det bara irriterande med saker som rör sig innan man läst klart

Fördelar med bildspel

 1. Du behöver inte välja
  Jo, det finns många som har svårt att välja bland fina bilder eller bland sina erbjudanden, tyvärr.
 2. Du kan berätta en historia
  Här är den verkliga höjdpunkten med bilder i till exempel en karusell! Använd det för att berätta en historia om dig, om ditt företag eller dina produkter. Låt bilderna följa varandra på ett naturligt sätt och använd dem som storytelling. Rätt använt kan det vara guld värt.

Det här är en liten bildkarusell om bildspel http://shouldiuseacarousel.com/. Lite humor i det 😉

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Det är alltid roligt när någon har synpunkter och feedback.
Så kommentera gärna!

Stäng meny