WordPress inloggningssida är helt okej för administratörer och vana WordPress-användare men på en sida med medlemmar, kursdeltagare och andra så kan den kännas tråkig och kanske lite svårtydd.

Det finns en drös av plugin för att snygga till inloggningssidan som fungerar på lite olika sätt. Nackdelarna varierar men också fördelarna, ofta kan jag bli tveksam till dem på grund av att de innehåller mer funktioner än vad som behövs och sen är jag allmänt lite tveksam till plugin. Det blir lätt för många och sidan blir ”tung” och det kan uppstå konflikter.

Egen inloggningssida – nackdelar

Den viktigaste att tänka på är att om man använder en cache-plugin så slå av den för inloggningssidan.

Egen inloggningssida – fördelar

Den viktigaste är utseendet du kan styra allt!

Så här gör du

Den här guiden bygger på genesis – men i grunden så är det samma även i  andra teman.

Steg 1

Skapa en ny fil i din tema-folder och döp den till login-page.php

Klistra in följande kod:

Om du använder ett annat tema så kan du titta på den här sidan för att få koden till din login.php

Steg 2

Det här steget gör du i WordPress.
Först skapar du en ny sida och väljer att använda den nya sidmallen du precis har skapat. Inställningen hittar  du till höger i panelen.

sidmall

Spara sidan så har du en ny sida som du kan länka till och använda på vanligt sätt.

Anpassning till andra funktionr

Såhär långt kan man fundera på andra saker – visserligen fungerar den här sidan, men möjligheten finns att du har  andra plugin eller funktioner som skickar besökaren till inloggningen istället för till ditt nya formulär. Det finns i grunden två sätt att ordna det på antingen på servernivå i din .htaccess eller genom att lägga till kod i functions.php. I mångt och mycket tycker jag att det är en smaksak vilket man väljer.

Koden hanterar tre problem:

  • Access till login.php
  • Tomma fält
  • Felaktig information

 

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Det är alltid roligt när någon har synpunkter och feedback.
Så kommentera gärna!

Stäng meny