Accelerated Google Pages (AMP) är ett open source-projekt från google och twitter. Målet är att få sidor att laddas snabbare på mobila enheter.

AMP is an open-source HTML framework that provides a straightforward way to create web pages that are fast, smooth-loading and prioritize the user-experience above all else.
Från AMP-dev

När en sida laddas med den här tekniken så laddas html och endast få javascript. Det gör att sidan kan cachas hos Googles och blir då snabbare att ladda för besökaren.

Varför ska man använda AMP?

SEO-experter hävdar att AMP-sidor ska få en bättre rankning hos google om man använder AMP och det kan vara så att sidorna därmed får ett bättre resultat vid google-sökningar på mobilen. Dessutom blir din webbsida snabbare.

Nackdelen är såklart att genom att minska ner html, css och scripts så kommer din hemsida att se ut och fungera annorlunda på en mobil. Hur mycket den förändras beror på hur den ser ut från början och hur mycket arbete du lägger ner på att anpassa utseendet för mobil.

Det här känns lite som att hoppa bakåt i tiden till den tid då man gjorde en mobilversion av webbsidan.

Ett exempel

Sidan https://karlskoga.annatviktigt.se är en lokal sida som skriver om vad som händer i Karlskoga. Den handlar väldigt mycket om hockey 😉

Så här ser sidan ut i datorn:

På sidan finns AMP implementerad och bilderna nedan visar hur sidan ser med och utan att tekniken används.

Utan

Annat Viktigt Karlskoga utan AMP

Med

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamAnnat Viktigt i Karlskoga med AMP


Hur?

Det finns flera plugin till WordPress för att underlätta när du vill skapen en amp-version av din sida. Jag rekommenderar att du använder något av dessa. På Annat Viktigt har jag använt:

Efter att ha installerat och aktiverat tillägget och såklart även fixat inställningarna så bör du validera resultatet hos goole. Det gör du enklast här Test hos Google.

Vill du testa hur det här kan förbättra din sidas laddningstid och placering i Googles sökreultat så är det smart att göra det i en testmiljö först så du kan arbeta med utseendet innan du går live 😉 Lite problem och anpassningar kan du räkna med.

Och såklart så ska ska du också testa sidans hastighet före och efter. Läs mer på https://wp-akuten.se/sa-har-mater-du-prestanda-pa-en-wordpress-sida/

Nästa inläggLäs fler artiklar

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Lämna ett svar