Nuförtiden gör många sin sida själv. Verktyg som WordPress gör att de allra flesta kan skapa en webbsida. Lägger man sen till en sidbyggare med dra-och-släpp funktioner så blir det ännu smidigare.

Fortsätter man sen med att lägga till plugin så har man snabbt skapat många funktioner. Dessutom kan man ändra snabbt via dator eller till och med mobil.

Men det finns en baksida tyvärr. För så fort du finns på nätet så kommer hackarna att hitta dig. Eftersom minst en fjärdedel av webben idag består av WordPress-sidor så blir försöken mot tillägg och funktioner i WP många.

Här är fem snabba sätt att säkra din sida.

1. Passord

Kan man säga det för ofta? Vad är det som gör att så många fortsätter att slarva med passord? Ett passord ska vara svårt och unikt!

När du ändå är på gång med att byta passord så kontrollera ditt användarnamn också. Det ska inte vara ”admin”

2. Uppdatera

Om du missar att uppdatera så utsätter du dig för en risk.Du bör uppdatera så fort som en uppdatering kommer.

Om du sällan loggar in på din sida så finns det möjlighet att lägga in automatiska uppdateringar. Nackdelen är att du då kanske inte märker om en uppdatering gick fel.

3. Begränsa inloggningsförsök

Låt inte scripts få möjlighet att timme in och timme ut gissa ditt passord utan använd ett tillägg för att stoppa dem. WordPress har ingen egen spärr för att stoppa inloggningsförsök så de behöver fixa det själv.


4. Säkerhetsplugin

Välj ett tillägg som skannar din kod och letar efter ändringar och meddelar dig så fort det finns avvikelser eller ändrade filer ger ytterligare trygghet.

Ett vanligt tillägg är WordFence

5. Välj ett bra webbhotell

Det finns mängder med webbhotell i alla möjliga prisklasser som med så mycket annat så får man vad man betalar för. Precis som med din egen dator så behöver webbhotellets servrar uppdateras och skyddas.

Välja webbhotell

Leta efter ord som brandvägg, DDos, spam-skydd, antivirus och SSL

Karin H Olsson

Jag har en bakgrund som konstruktör inom realtidssystem, de system som finns inbyggda i bilar, flygplan mm. Sedan tio år är jag företagare. Utbildad systemvetare och beteendevetare och mitt intresseområde finns där människor och datorer möts. En dag förstår vi varandra ;)

Det är alltid roligt när någon har synpunkter och feedback.
Så kommentera gärna!

Stäng meny